Συμμετοχές σε μαθητικούς διαγωνισμούς

Τον Νοέμβρη του 2022 προκηρύχτηκε ο 13ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Cinema…διάβασες?». Το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου (το Β1 του Λυκείου και το Γ1 του Γυμνασίου) συμμετείχε με δύο ταινίες μικρού μήκους, σε διαφορετική θεματική ενότητα.

Η ταινία «Χορεύοντας για τις χαμένες πατρίδες» που δημιουργήθηκε από μαθητές του Β1΄ Λυκείου, είχε θέμα την μικρασιατική καταστροφή. Με αφορμή την αφήγηση της ιστορίας της ζωής της κυρίας Μαρίκας, προσφυγοπούλας από την Μικρασία, είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε και να αναλογιστούμε ως προς τους συμβολικούς τρόπους αναπαράστασης της προσφυγιάς και του πόνου της απώλειας.

Το ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο μας το πρόσφερε γενναιόδωρα η κυρία Παλαμαρά και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Τα παιδιά, σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, των γυρισμάτων αλλά και του μοντάζ έδειξαν ιδιαίτερη ωριμότητα , υπευθυνότητα και φαντασία. Η ταινία αυτή είχε την τιμή να λάβει το 2ο βραβείο στην κατηγορία τεκμηρίωσης.

Η δεύτερη ταινία μικρού μήκους που πραγματοποιήθηκε από μαθητές του Γ1΄ Γυμνασίου, είχε τίτλο «Unmasked» και ήταν το αποτέλεσμα ορισμένων προβληματισμών που μας απασχόλησαν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς: Πόσα από αυτά που κάνουμε είναι γιατί τα επιβάλλει η κοινωνία και πόσο τα στερεότυπα μας ορίζουν την ζωή μας; Τα social media τελικά μας φέρνουν πιο κοντά ή μας απομακρύνουν; Πόση αλήθεια υπάρχει πίσω από την δημόσια εικόνα που προβάλλει ο καθένας μας; Κατά πόσο φοράμε μάσκες, μικροί και μεγάλοι;

Τα παιδιά αγκάλιασαν με ιδιαίτερη αγάπη το συγκεκριμένο project και συνδέθηκαν μεταξύ τους. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων έδειξαν πειθαρχία που την συναντάς σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την εκπόνηση του συγκεκριμένου project καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους εφήβους.

Ευχαριστούμε την κυρία Εύη Γιαννακοπούλου για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου, καθώς και τα παιδιά και τους γονείς τους για την εμπιστοσύνη και την συνεργατική διάθεση που έδειξαν.