Δράσεις

Σεμινάριο εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου σχετικά με την αντιμετώπιση πνιγμού και ανακοπής καρδιάς από το ΕΚΑΒ

Η ασφάλεια και η προετοιμασία για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης είναι θέματα προτεραιότητας σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Στο πλαίσιο αυτό, το σχολείο μας διοργάνωσε ένα σημαντικό σεμινάριο με θέμα "Ανακοπή Καρδιάς και Πνιγμός: Προστασία και Σωτηρία" που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας.

Το σεμινάριο είχε στόχο να παράσχει στους εκπαιδευτικούς μας τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αντιμετώπιση καταστάσεων ανακοπής καρδιάς και πνιγμού σε περίπτωση που αυτές προκύψουν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών και να εκπαιδευθούν στη χρήση του απινιδωτή καρδιάς (AED) και την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις πνιγμού.

Επίσης, το σεμινάριο περιλάμβανε πρακτικές ασκήσεις και σενάρια, κατά τα οποία οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην προσομοίωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών μας σε αυτό το σεμινάριο ήταν εξαιρετική. Κατανόησαν τη σημασία της προετοιμασίας και της αντίδρασης σε αναγκαίες περιστάσεις, καθώς και τον ρόλο τους ως πρότυπα για τους μαθητές τους. Μετά το πέρας του σεμιναρίου, πολλοί από αυτούς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις νέες γνώσεις που απέκτησαν και τη δέσμευσή τους να προωθήσουν τη συνείδηση της ασφάλειας μεταξύ των μαθητών τους.

Το σεμινάριο για την ανακοπή καρδιάς και τον πνιγμό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προαγωγή της ασφάλειας και της προετοιμασίας στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, διασφαλίζοντας ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενη κατάσταση που απαιτεί άμεση δράση.

Ευχαριστούμε πολύ το ΕΚΑΒ για την άμεση ανταπόκρισή του και για την εξαιρετική παρουσίαση των επιμορφωτών του.

Η Δ/ντρια 

Ειρήνη Καραπατά

 καρπα

Βράβευση του Μουσικού Γυμνασίου Κορίνθου

  Δελτίο Τύπου                                      φωτο 1

φωτο 2φωτο 3

 

 

 

 

Συμμετοχές σε μαθητικούς διαγωνισμούς

Τον Νοέμβρη του 2022 προκηρύχτηκε ο 13ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Cinema…διάβασες?». Το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου (το Β1 του Λυκείου και το Γ1 του Γυμνασίου) συμμετείχε με δύο ταινίες μικρού μήκους, σε διαφορετική θεματική ενότητα.

Η ταινία «Χορεύοντας για τις χαμένες πατρίδες» που δημιουργήθηκε από μαθητές του Β1΄ Λυκείου, είχε θέμα την μικρασιατική καταστροφή. Με αφορμή την αφήγηση της ιστορίας της ζωής της κυρίας Μαρίκας, προσφυγοπούλας από την Μικρασία, είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε και να αναλογιστούμε ως προς τους συμβολικούς τρόπους αναπαράστασης της προσφυγιάς και του πόνου της απώλειας.

Το ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο μας το πρόσφερε γενναιόδωρα η κυρία Παλαμαρά και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Τα παιδιά, σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, των γυρισμάτων αλλά και του μοντάζ έδειξαν ιδιαίτερη ωριμότητα , υπευθυνότητα και φαντασία. Η ταινία αυτή είχε την τιμή να λάβει το 2ο βραβείο στην κατηγορία τεκμηρίωσης.

Η δεύτερη ταινία μικρού μήκους που πραγματοποιήθηκε από μαθητές του Γ1΄ Γυμνασίου, είχε τίτλο «Unmasked» και ήταν το αποτέλεσμα ορισμένων προβληματισμών που μας απασχόλησαν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς: Πόσα από αυτά που κάνουμε είναι γιατί τα επιβάλλει η κοινωνία και πόσο τα στερεότυπα μας ορίζουν την ζωή μας; Τα social media τελικά μας φέρνουν πιο κοντά ή μας απομακρύνουν; Πόση αλήθεια υπάρχει πίσω από την δημόσια εικόνα που προβάλλει ο καθένας μας; Κατά πόσο φοράμε μάσκες, μικροί και μεγάλοι;

Τα παιδιά αγκάλιασαν με ιδιαίτερη αγάπη το συγκεκριμένο project και συνδέθηκαν μεταξύ τους. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων έδειξαν πειθαρχία που την συναντάς σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την εκπόνηση του συγκεκριμένου project καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους εφήβους.

Ευχαριστούμε την κυρία Εύη Γιαννακοπούλου για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου, καθώς και τα παιδιά και τους γονείς τους για την εμπιστοσύνη και την συνεργατική διάθεση που έδειξαν.

Επίσκεψη εκπαιδευτικού στο πλαίσιο του προγράμματος “job shadowing”

Το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου είχε την χαρά να δεχθεί την επίσκεψη του εκπαιδευτικού και αρχιτέκτονα, κου Walter Arzt, από το σχολείο Bau und Design ΗTL1 της πόλης Linz της Αυστρίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1, “κινητικότητα εκπαιδευτικών-job shadowing”. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 29 Απριλίου 2023 με τη δ/ντρια του σχολείου μας, κα Ειρήνη Καραπατά, ως υπεύθυνη της οργάνωσης της επίσκεψης και των δραστηριοτήτων, ενώ ιδιαίτερα υποστηρικτική ήταν η συμβολή της εκπαιδευτικού κας Ευαγγελίας Παπαδημητρίου, που ανέλαβε καθήκοντα συνοδείας και διερμηνείας.

Ο κος Arzt παρακολούθησε διδακτικές πρακτικές σε μαθήματα αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών, φυσικής και χημείας, που είναι αντικείμενα του άμεσου ενδιαφέροντός του. Επίσης, παρακολούθησε τη διδασκαλία των συνόλων μας, με στόχο τη μελλοντική συνεργασία και σύμπραξη των δύο σχολείων, καθώς και τις πρόβες και τη συναυλία μουσικής δωματίου που πραγματοποίησαν οι μαθητές μας.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης του job shadowing, ο αυστριακός εκπαιδευτικός παρακολούθησε πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα μας, παρατήρησε τις μεθόδους διδασκαλίας που χρησιμοποιούμε και μοιράστηκε τις εμπειρίες του από την πατρίδα του, προσφέροντας μια νέα προοπτική στους εκπαιδευτικούς τους σχολείου μας, εμπνέοντάς τους να εξερευνήσουν νέες προσεγγίσεις στη μάθηση και στην εκπαίδευση, σε έναν γόνιμο διαπολιτισμικό διάλογο.

Η συνεργασία μας ήταν άψογη, όπως και παλιότερα, και ανυπομονούμε να συναντηθούμε και πάλι, για να ανταλλάξουμε όμορφες και δημιουργικές ιδέες. Παράλληλα, ανυπομονούμε να συμπράξουμε μουσικά και να μοιραστούμε δεξιότητες, εμπειρίες και γνώσεις, μέσα από τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών των δύο σχολείων στο νέο πρόγραμμα Erasmus+, που θα αρχίσει το επόμενο σχολικό έτος.

eik1

Συναυλίες

Μαθητική συναυλία

Το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου πραγματοποίησε μαθητική συναυλία στις 27/4/2023 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης». Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου βρέθηκαν στην σκηνή, έχοντας προετοιμαστεί υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και παρουσίασαν στην σκηνή ποικίλα μουσικά είδη από κλασική μουσική μέχρι ροκ και ποπ. Οι ερμηνείες τους ήταν εξαιρετικές και η ενέργεια που εξέπεμψαν στο κοινό, που συνεχώς χειροκροτούσε την προσπάθειά τους, ήταν απίστευτη! Η μαθητική συναυλία αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να επιδείξουν τις μουσικές τους ικανότητες, το ταλέντο και την αφοσίωσή τους στην μουσική αλλά και τον επαγγελματισμό τους.

Εκδηλώσεις Συνόλων

Την Πέμπτη, 4 και την Παρασκευή, 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου», παρουσία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η καθιερωμένη ετήσια συναυλία κλεισίματος της σχολικής χρονιάς του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου. Στη διήμερη αυτή εκδήλωση παρουσιάστηκε ποικιλία μουσικών ακουσμάτων από τα μουσικά σύνολα του σχολείου μας.

Την πρώτη ημέρα, ανέβηκε στην σκηνή το jazz μουσικό σύνολο με το γνωστό σε όλους Summertime του George Gerswin, το έντεχνο μουσικό σύνολο με τραγούδια του ποπ-ροκ συγκροτήματος Μπλε και τα «Λιανοτράγουδα» από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του ανεπανάληπτου Μάνου Χατζηδάκι, ενώ συνέχισε το κιθαριστικό μουσικό σύνολο με υπέροχες μελωδίες jazz και αργεντίνικου τάνγκο ξένων και Ελλήνων συνθετών. Την σκυτάλη πήρε το παραδοσιακό μουσικό σύνολο με σκοπούς και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, «παντρεύοντάς» τα με ένα παραδοσιακό σουηδικό τραγούδι για τον αποχωρισμό και την φιλία, αφιερωμένο σε όλους τους καθηγητές που από την νέα σχολική χρονιά θα μετατεθούν από το σχολείο. Το κλείσιμο της πρώτης μέρας ανέλαβε η Μπάντα με ξεσηκωτικές ροκ επιτυχίες όπως το “Eye of the tiger” “Bohemian rhapsody” και “Smoke on the water”. Την δεύτερη ημέρα, ταξιδέψαμε με τους ήχους των μεταλλόφωνων σε παραδοσιακούς δρόμους της Μακεδονίας και της Ρόδου και στους δρόμους του Νέου Κύματος, ενώ ακολούθησε το Λαϊκό σύνολο με ένα μίνι αφιέρωμα στον μεγάλο Γιώργο Ζαμπέτα όπου ακούστηκαν τραγούδια όπως τα ‘’Χίλια περιστέρια’’, ‘’Αλήτης’’ και ‘’Θανάσης’’. Το σύνολο ποικίλης μουσικής μας απογείωσε με τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, όπως τα ‘’Δύο παλτά’’ και το ‘‘Πιο γλυκό σου ψέμα’’, ενώ την σκυτάλη πήρε δυναμικά το ροκ σύνολο που ανακάτεψε με ωραίο αποτέλεσμα τραγούδια των Cure, Roxette, Dire Straits και Φατμέ. Η εκδήλωση έκλεισε με την ευρωπαϊκή χορωδία που από τον Τσιτσάνη και τον Χατζηδάκι πέρασε στον εβραϊκό ρυθμό του ΄’’Bo yaboo haboker’’ και του αφρικανικού ‘’Kusimama’’ που συνδύασε τις φωνές, τα χειροκροτήματα, τα ρυθμικά χτυπήματα και το πιάνο, σε ένα συναρπαστικό μουσικό αποτέλεσμα.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ1

Υποκατηγορίες