"Χρυσοπράσινο Φύλλο"

Το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου συνεχίζει για 2η σχολική χρονιά τη συμμετοχή του στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο», σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, που βρίσκεται στην Πάφο της Κύπρου. Στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα συμμετέχουν έντεκα κορίτσια και έξι αγόρια από την Β΄ και Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου. Ο τίτλος του περιβαλλοντικού προγράμματος είναι «Οι δρόμοι του σταφυλιού».

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι μαθήτριες και οι μαθητές καλούνται να διερευνήσουν τη σημασία του σταφυλιού, να μελετήσουν τις ποικιλίες του, τους τρόπους καλλιέργειάς του, τη σημασία του για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και τον ρόλο του στην τοπική οικονομία, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και στο παρόν. Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθήτριες και οι μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας και συνεργασίας· να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την άμπελο και την ιστορία του τόπου τους· να ευαισθητοποιηθούν ως προς τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος· και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από την επαφή τους με μαθήτριες και μαθητές άλλων χωρών.

Τον Δεκέμβρη του 2019, η υπεύθυνη του προγράμματος της Κύπρου, κα Ασπασία Ζήνωνος, επισκέφτηκε το σχολείο μας, γνώρισε την ομάδα των μαθητριών και μαθητών μας και ξεναγήθηκε στις ομορφιές του τόπου μας. Λόγω της πανδημίας COVID-19, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα πήρε παράταση για την επόμενη χρονιά. Φέτος, το σχολείο μας συμμετείχε στη Διαδικτυακή Ημερίδα και στη 2η Συνάντηση Εργασίας και Επιμόρφωσης που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Οι φίλες και οι φίλοι μας από την Κύπρο μάς έστειλαν δώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εμπνευσμένα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, καθώς και χειροποίητες ευχετήριες κάρτες με ολόθερμες ευχές. Η εγκάρδια και φιλική σχέση των συνεργαζόμενων μαθητριών και μαθητών εξελίσσεται και δυναμώνει και όλες και όλοι ευελπιστούμε-όταν περάσει η δύσκολη αυτή περίοδος- να δρομολογήσουμε τις δράσεις του προγράμματος σε νέα βάση, ούτως ώστε να καταφέρουμε να βρεθούμε και δια ζώσης.

Προσωρινή ακύρωση επίσκεψης Χρυσοπράσινο Φύλλο

Η Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών Βιολογίας Γεωγραφίας της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, λόγω ανωτέρας βίας μετά τα τρέχοντα επείγοντα ζητήματα της επιδημίας του Κορωνοϊού, ματαιώνει την επίσκεψη της ελλαδικής αποστολής συντονιστών και εκπαιδευτικών του Χρυσοπράσινου Φύλλου στην Κύπρο. Η δεύτερη προπαρασκευαστική συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020. Η πιθανότητα πραγματοποίησης της επίσκεψης της ελλαδικής αποστολής σε μεταγενέστερο χρόνο θα επανεξεταστεί τον Μάιο 2020. Ως εκ τούτου, η υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου μας Μιχαήλ Αργυρώ δεν θα πραγματοποιήσει το επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο.

    18.3.2020b     18.3.2020a

Το χρυσοπράσινο φύλλο

Το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Το Χρυσοπράσινο Φύλλο" υποδέχτηκε και φιλοξένησε την κα. Ασπασία Ζήνωνος, υπεύθυνη του εν λόγω προγράμματος στο γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου στην Κύπρο.

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Χρυσοπράσινο Φύλλο" εκπονείται με τη σύμπραξη των δύο σχολείων, του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου και του Γυμνασίου Γεροσκήπου της Κύπρου και αφορά στη διετία 2019-2021. Υπεύθυνοι του Μουσικού Σχολείου σχετικά με το πρόγραμμα είναι η κα. Αργυρώ Μιχαήλ και η κα. Παπαδάτου Δέσποινα για το έτος 2019-20 καιη κα. Σπυρογιαννάκη Αγγελική για το έτος 2020-2021, οι οποίες σε συνεργασία με την Κύπρια συνάδελφό τους όρισαν τη θεματολογία και το επικοινωνιακό πλαίσιο των εργασιών.

Η δια ζώσης συνεργασία ξεκίνησε με την επίσκεψη της κας Ζήνωνος στο Μουσικό Σχολείο Κορίνθου την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου του 2019, όπου γνώρισε το σχολείο μας, τους συναδέλφους και τους μαθητές που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνεργασίας και επιμόρφωσης των συναδέλφων και κατόπιν γνωριμία και ενημέρωση των μαθητών. Η κα. Ζήνωνος φιλοξενήθηκε από το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ως το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου του 2019 και ξεναγήθηκε σε χώρους περιβαλλοντικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης μας, κο Νανόπουλο Βασίλειο και συζήτησαν για θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοι αλλά και οι μαθητές του προγράμματος δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα της συνάντησης και ανυπόμονοι για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους. Η επόμενη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος ορίστηκε την άνοιξη του 2020 και η ανταλλαγή των μαθητών θα πραγματοποιηθεί το έτος 2020-21.

Το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου προσβλέπει σε τέτοιου είδους συνεργασίες οι οποίες προσφέρουν δημιουργική μάθηση, πέρα από τα στενά όρια της τάξης, επικοινωνία μεταξύ μαθητών διαφορετικών χωρών ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, απαραίτητων στις προκλήσεις των καιρών.

 πρμηλοοο   πρμηλοο   xrysoprasino